Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Διαλειμματική Άσκηση: Ένα απλό πρόγραμμα

Όπως σας είχα υποσχεθεί, σας παρουσιάζω ένα πρόγραμμα διαλειμματικής άσκησης. Είναι ότι πιο απλό μπορεί να κάνει κάποιος. Προτείνεται για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους σε περιόδους κούρασης.


Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία (Εικόνα 1), το πρόγραμμα περιλαμβάνει σπριντ περίπου 100μ και περίπου 40μ περπατήματος ή πολύ χαλαρού τρεξίματος/τζόκινγκ. Η εικόνα αναφέρεται σε γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού.

Τα σπριντ να κυμαίνονται στο 75-85% της ταχύτητας μας (ανάλογα σε τι κατάσταση είμαστε), ενώ το ενδιάμεσο χαλαρό κομμάτι να υπολογίσετε να διαρκεί maximum 1 λεπτό.

Ο συνολικός χρόνος που θα καταναλώσετε στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20΄. 10 σπριντ είναι μια πολύ καλή ποσότητα για αυτή το κομμάτι της προπόνησης. Μπορείτε να διασπάσετε το πρόγραμμα σε 2 σετ, όμως και πάλι αθροιστικά να έχετε καταναλώσει maximum 20΄. Στον χρόνο αυτό να μην υπολογίζεται το διάλειμμα μεταξύ των σετ, ο οποίος να είναι maximum 5΄.
Εικόνα 1
Να είστε υγιείς, να γυμνάζεστε και να τρέφεστε σωστά! Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα.
Σε επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιάσω και πιο εξειδικευμένα προγράμματα διαλειμματικής άσκησης.

2 σχόλια:

  1. καλησπερα ονομαζομαι ειρηνη και θελω να ρωτησω εγω που εχω ασθμα μπορω να εφαρμοσω τετοιου ειδους γυμναστικη?και εαν ναι μπορεις να με βοηθησεις με ενα προγραμμα πιο κατανοητο?δηλ ποτε να κανω διαλειμμα και ου το καθε εξης...σε ευχαριστω πολυ...σου δινω και το e-mail σε περιπτωση που δεν δω την απαντησει εδω να μου την στειλεις στο e-mail : irene8282@hotmail.gr..θα περιμενω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ειρήνη,
    Λοιπόν. Από όσο ξέρω και έχω ακούσει, γενικότερα η άσκηση βοηθά όσους έχουν άσθμα. Απλά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες.
    1ον) Η άσκηση να είναι ήπια και να είναι συχνή. Δηλαδή, όταν λέω ήπια θα πρέπει η ένταση της άσκησης να είναι κάπως μειωμένη και ελεγχόμενη από εσένα. Και όσον αφορά το "συχνή", θα πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα εβδομάδας έστω και 3 φορές να γυμνάζεσαι αλλά να μην αλλάζει αυτό.
    2ον) Να έχεις μαζί σου ΠΑΝΤΑ τα "σύνεργα" του άσθματος (εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά νομίζω)
    3ον) Σε περίπτωση που αρχίζει έντονος και συνεχής βήχας, συριγμός ή δύσπνοια θα πρέπει να διακόψεις την άσκηση αμέσως.

    Εξαιρούνται βαριές περιπτώσεις άσθματος ή οι περιπτώσεις κρίσεων που προκαλούνται από την άσκηση. Εάν είσαι στη κατηγορία αυτή να μην το επιχειρήσεις.

    Τώρα στο συγκεκριμένο είδος άσκησης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αλλά όπως είπα στο 1 με χαμηλή ένταση για παράδειγμα, εγώ γράφω 75-85% εσύ θα το κάνεις στο 60-65% αυστηρά στο 70% και το 70% ίσως σε αργότερη φάση όταν έχεις αποκτήσει κάποια "αντοχή" στο είδος αυτό.
    Τα διαλείμματα γίνονται στο τέλος κάθε σπριντ, διαρκούν 1-2 λεπτά και μπορούν να γίνονται με περπάτημα ή πολύ χαλαρό Jogging. Μόλις τελειώσει το διάλειμμα ξεκινάς το σπριντ κοκ.

    Σε παρακαλώ να μου απαντήσεις εδώ αν το δεις εντός 5 ημερών αν όχι θα στο στείλω στο email για να ξέρω ότι πήρες την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή