Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Πως να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας!

Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον μεταβολισμό τους. Έχουν αυτό που λέμε "ο μεταβολισμός μου κοιμάται". Ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να χάσει κιλά με σκληρές δίαιτες που φυσικά δεν βγάζουν πουθενά.  Δείτε παρακάτω πως να τον ενεργοποιήσετε.

Θα ξεκινήσω με τα του φαγητού γιατί όλοι έχουμε ένα θεματάκι σε αυτόν τον τομέα. Αν νομίζεται πως με σκληρές δίαιτες (όπως: να φάω ένα μήλο το πρωί, μια σαλάτα το μεσημέρι και ένα μήλο το βράδυ) θα χάσετε τα κιλά που ονειρεύεστε είστε γελασμένοι.

Μεταβολισμός (1): Τροφική θερμογένεση!
Μεταβολισμός (2): Βασικός μεταβολισμός!
Μεταβολισμός (3): Μεταβολισμός που σχετίζεται με τη δραστηριότητα!

1. Συχνά και μικρά γεύματα

Αυτό που πρέπει να γίνεται: 5-6 γεύματα* την ημέρα
*όπου γεύματα: Σωστό/δυνατό πρωινό. Μπορείτε να συσσωρεύσετε τους υδατάνθρακες στο πρωινό σας. Αλλά με μέτρο ε, μην βγάλετε τα εσώψυχα σας στο πρωινό. Το μεσημεριανό να είναι κανονική ποσότητας. Το βραδινό να είναι σχετικά μικρό και όσο το δυνατόν πιο νωρίς σε σχέση με την ώρα του ύπνου. Τα υπόλοιπα 2-3 γεύματα ανάμεσα σε αυτά τα τρία να είναι ένα μήλο ή ένα άλλο φρούτο.
Μην καταλήξετε ποτέ στις στερητικές δίαιτες! Σταματούν τον μεταβολισμό σας!

2. Να τρώτε αργά

Το να τρώτε αργά θα βοηθήσει πολύ. Έτσι το μυαλό στέλνει το μήνυμα πως χορτάσατε. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτό το μήνυμα κάνει 20 λεπτά. Επίσης με αυτόν τον τόπο θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάψει ότι τρώτε.

3. Ποιες τροφές να αποφεύγετε
  • κακούς υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, μακαρόνια, κριθαράκι κτλ) και να προτιμάτε τις πρωτεϊνες
  • επεξεργασμένες τροφές
  • υγρές τροφές (χυμούς κτλ. προσοχή! το νερό είναι καλό, να πίνετε άφθονο)
  • γλυκά (προσοχή! η μαύρη σοκολάτα είναι καλή, με μέτρο βέβαια π.χ. 100gr σε 2-3 εβδομάδες)
  • λιπαρές
4. Να διατηρείτε την μυϊκή σας μάζα (και να την αυξάνεται) και τα επίπεδα λίπους

Πιστεύω το καταλαβαίνετε. Ένας λίγο γυμνασμένος χωρίς κιλά έχει καλύτερο μεταβολισμό από ένα με περιττά κιλά και χρόνια χωρίς άσκηση. Ο τρόπος για να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα είναι τα βάρη.

5. Αερόβια άσκηση
Η αερόβια άσκηση όπως και τα βάρη κάνουν τον οργανισμό να λειτουργεί ακόμα και μετά την άσκηση. Θα αναφερθώ στην αερόβια άσκηση σε άλλη ανάρτηση.

6. Μην κάνετε καθιστική και τεμπέλικη ζωή.
Μην κάθεστε στον καναπέ σας με τις ώρες! Πηγαίνετε καμιά βόλτα με τα πόδια! Αν έχει κακό καιρό, κάνετε καμιά δουλειά στο σπίτι! Ακόμα και το πλύσιμο πιάτων βοηθά! Μην παίρνετε ασανσέρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου