Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Μεταβολισμός (1): Τροφική θερμογένεση!

Η τροφική θερμογένεση είναι ένα από τα τρια παζλ του μεταβολισμού μας και αποτελεί το 10%. Τα άλλα 2 κομμάτια είναι ο βασικός μεταβολισμός και ο μεταβολισμός που σχετίζετε με την δραστηριότητα/άσκηση. Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναλύσω και τα 2 τελευταία. Για να δούμε λοιπόν τι είναι η τροφική θερμογένεση και πως θα την επιτύχουμε.

Η τροφική θερμογένεση εκφράζει την θερμότητα που προκαλείτε από την πέψη, τον τεμαχισμό, τη διάσπαση, τον μεταβολισμό και την αφομοίωση των τροφών που λαμβάνουμε. Πιο απλά από την όλη διαδικασία που ακολουθείτε μόλις φτάσει η τροφή μας στο στομάχι και μετά. Για να γίνει όλη η διαδικασία της αφομοίωσης απαιτείται ενέργεια για αυτό και πολλές φορές μετά το φαγητό νυστάζουμε. Επίσης πρέπει να μην τρώτε πολύ όταν έχετε πυρετό επειδή η χώνεψη ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος ακόμα περισσότερο.

Κάποιες τροφές ανάλογα και με τη χημική τους "κατασκευή" προκαλούν περισσότερη ή λιγότερη θερμογένεση από άλλες. Τροφές με πιο πολύπλοκη δομή απαιτούν και περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν κοκ.

Παραδείγματα
Οι πρωτεΐνες αποδίδουν καλύτερα από ότι το λίπος/υδατάνθρακες. Τα φρούτα από το χυμό τους επίσης, όπως και το μαύρο ψωμί από το άσπρο.
Η πηγή πρωτεϊνών μας κατά προτίμηση πρέπει να είναι μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο/γαλοπούλα. Απαγορεύετε το χοιρινό!

Γενικά οι πρωτεΐνες είναι οι καλύτερες για θερμογένεση, έπειτα ακολουθούν τα ινώδη λαχανικά, οι φυσικοί/ακατέργαστοι/πολυσύνθετοι υδατάνθρακες όπως η βρώμη, τα όσπρια κτλ. Τα λίπη και οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, το άσπρο ψωμί βρίσκονται στο πάτο της πυραμίδας. Στην τελευταία κατηγορία να προτιμάτε αντί για αυτά μονοακόρεστα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν έντονη μεταβολική δράση.

Συνοψίζοντας, προσφέρουν καλύτερη θερμογένεση: οι φυσικές τροφές που δεν έχουν δεχτεί επεξεργασία, οι ωμές σε σχέση με τις μαγειρεμένες, οι πιο πολύπλοκες δομικά τροφές (π.χ. πρωτεΐνες). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου