Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τα υπέρ και τα κατά του μαγειρέματος!

Τα τελευταία χρόνια πολλοί στρέφονται στη ωμοφαγία. Όπως δηλαδή τρέφονταν για πολλούς αιώνες πριν οι άνθρωποι. Πόσο αποτελεσματικό είναι όμως σε σχέση με το μαγείρεμα;

Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της ωμοφαγίας οι οποίοι δηλώνουν πως κατά το μαγείρεμα των τροφών "χάνουμε" τα πολύτιμα στοιχεία τους. Και δεν έχουν άδικο. Εν μέρη όμως. Αυτό αφορά την περίπτωση με τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα ή και τα όσπρια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η ωμοφαγία αφορά τη χορτοφαγική περίπτωση. Με το να μην τις μαγειρεύουμε αυτές τις τροφές διατηρούμε και λαμβάνουμε πολύτιμα ένζυμα και θρεπτικά συστατικά που περιέχουν από τη φύση τους.

Από την άλλη, υπάρχουν τροφές όπως το ψάρι, το κρέας και το κοτόπουλο που η ωμή κατανάλωση τους κρύβει τοξικούς κινδύνους. Επίσης έτσι δεν λαμβάνει ο οργανισμός μας καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά τα οποία με το μαγείρεμα απορροφούνται πιο εύκολα. Το πιο σημαντικό ίσως είναι πως οι παραπάνω τροφές μπορεί να μεταφέρουν κάποιο είδος "μικρής" ασθένειας η οποία κατά το μαγείρεμα μπορεί να εξαφανιστεί (λόγω θερμοκρασίας κτλ).

Νομίζω πως μπορείτε να καταλάβετε ποιες τροφές να τις προτιμάτε ωμές και ποιες όχι. Αν πάλι έχετε απορίες αφήστε ένα σχόλιο. Οι συμβουλές σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Να είστε υγιείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου