Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μεταβολισμός (3): Μεταβολισμός που σχετίζεται με τη δραστηριότητα!

Φτάσαμε λοιπόν στο τρίτο κομμάτι του μεταβολισμού. Είναι ο μεταβολισμός που σχετίζεται με την  άσκηση/δραστηριότητα. Η κατηγορία αυτή χωρίζεται σε 2 υποκατηγορίες: απλή δραστηριότητα και άσκηση. Είναι κάπως ανακουφιστικό για όσους δεν έχουν χρόνο να ασκούντε. 
Μεταβολισμός που σχετίζεται με την απλή δραστηριότητα
Το κομμάτι αυτό, εκτός από αυτούς που δεν έχουν χρόνο για άσκηση, πρέπει να ενδιαφέρει και όσους έχουν την δυνατότητα να γυμνάζονται. Για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σας από αυτό το κομμάτι θα πρέπει να έχετε μια έντονη ζωή. Δηλαδή:
  • Έντονη κινητικότητα στους χώρους εργασίας (δουλειά), στο σχολείο ή στη σχολή.
  • Έντονη κινητικότητα στο σπίτι. Όσο μπορείτε ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού. Γενικά, η καθιστική ζωή υπνωτίζει τον μεταβολισμό μας!
  • Μετακινήσεις: αν είναι εφικτό να χρησιμοποιείτε τα πόδια αντί για άλλα μέσα μεταφοράς π.χ. αυτοκίνητο, λεωφορεία, ασανσέρ κτλ. Τι σας τα έδωσε ο θεός τα πόδια;
  • Γενικά πρέπει να μην τεμπελιάζετε. Προτιμήστε μια βόλτα από το να καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή κτλ.
Μεταβολισμός που σχετίζεται με την άσκηση
Έχω ξαναπεί πως η άσκηση είναι το παν για να "ξυπνήσει" ο μεταβολισμός σας. Με την άσκηση γίνονται διάφορες χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας και μία από αυτές είναι να καίγεται το λίπος. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε. Προσοχή! Μην φτάνετε σε επίπεδα υπερπροπόνησης! Ειδικά οι πιο αγύμναστοι και με χαμηλότερη φυσική κατάσταση.

Τρόποι για να τονώσετε τον μεταβολισμό σας από αυτή την υποκατηγορία είναι:
  • Άσκηση με βάρη. Να φτάνετε (αν μπορείτε) στο 70-80% των δυνατοτήτων σας σε σχετικά γρήγορη ταχύτητα και max. 10 επαναλήψεις και με μικρή χρονική διάρκεια μετάβασης από μια άσκηση σε άλλη.
  • Αερόβια. Μέτριας έντασης για τους unfit και αυξημένης έντασης για τους έμπειρους. Αερόβια και Αναερόβια άσκηση.
Τα σχόλια, οι ερωτήσεις αλλά και οι συμβουλές σας είναι ευπρόσδεκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου