Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μυϊκή αποκατάσταση: Τι πρέπει να κάνω μετά από σωματική άσκηση.

Η μυϊκή αποκατάσταση, παρόλο που, μετά από οποιοδήποτε είδος σωματικής άσκησης είναι πολύ σημαντική, δεν συγκινεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού που γυμνάζεται. Η σωστή αποκατάσταση μας επιτρέπει να είμαστε σε θέση να γυμναζόμαστε καθημερινά χωρίς προβλήματα. Είναι απαραίτητη για elit αθλητές αλλά και για αρχάριους.

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε για μια σωστή μυϊκή αποκατάσταση μετά από τη σωματική μας άσκηση.

Καλή προθέρμανση ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (1)
Η προθέρμανση είναι πολύ βασική και σχετίζεται με την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Προετοιμάζει το σώμα για το τι θα ακολουθήσει, έτσι ώστε η προπόνηση να κυλίσει χωρίς προβλήματα, αλλά και να μην δημιουργηθούν προβλήματα μετά (επίπονο πιάσιμο). Η προθέρμανση πρέπει να περιλαμβάνει 10΄ τρέξιμο σε χαμηλό ρυθμό άσχετα από το είδος της προπόνησης. Πρέπει να περιλαμβάνει επίσης κινήσεις (όχι έντονες) όλων των αρθρώσεων και έπειτα διατάσεις των μυών (6΄΄ κάθε διάταση). Τέλος κυρίως σε προπονήσεις με σπριντ, είναι απαραίτητα τα ανοίγματα, δηλαδή 20μ-30μ τρέξιμο στο 60% της ταχύτητας μας (χαμηλή ένταση).

Προσοχή στην ένταση
Δεν πρέπει ποτέ να φτάνουμε τον οργανισμό μας στα όρια του ειδικά αν δεν είμαστε σε καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Επίσης δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε απότομα κάποια άσκηση (π.χ. κατευθείαν σπριντ στο φουλ), χρειάζεται πάντα μια "προθέρμανση" για κάθε άσκηση.

Ομαλό σταμάτημα
Βλέπω πολλούς όταν κάνουν π.χ. σπριντ να σταματάνε απότομα. Αυτό είναι κακό και για τις αρθρώσεις αλλά και για τους μυς. Πρέπει να υπάρχει ένα ομαλό σβήσιμο σε ότι κάνετε. Τίποτε απότομο όπως είπα και πριν. Οι διατάσεις των μυών που παίρνουν μέρος σε κάποια άσκηση που κάνετε είναι καλό να γίνονται μετά το τέλος της κάθε άσκησης.

Σωστή αποθεραπεία (χαλάρωμα) ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (2)Είναι το τελευταίο κομμάτι της προπόνησης και οι πιο πολλοί το παραμελούν. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επιβάλλεται πολύ χαλαρό τρέξιμο, ίσα που να μην περπατάτε (κατά προτίμηση σε χόρτο) για περίπου 10΄. Έπειτα ακολουθούν οι διατάσεις σε όλους του μυς του σώματος. Ένα καλό ντύσιμο και είστε ελεύθεροι να φύγετε.

Μπάνιο και ύπνοςΞέρω πως μόλις φτάσετε στο σπίτι το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να φάτε. Καλό θα ήταν όμως να πρώτα να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ώστε να φύγουν όλες οι τοξίνες από το σώμα σας και στο τέλος του μπάνιου να το γυρίσετε λίγο στο κρύο. Ο ύπνος είναι πολύ βασικό κομμάτι. Πρέπει να είναι αρκετός (min 7.30 ώρες).

Διατροφή
Αν οι προπονήσεις είναι έντονες και σε καθημερινή βάση πρέπει να φροντίσετε το μετά-προπονητικό σας γεύμα να περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και ασβέστιο (όχι επεξεργασμένες τροφές και καλούς υδατάνθρακες). Αν δεν κάνετε έντονες προπονήσεις και όχι σε καθημερινή βάση δεν πρέπει να σας απασχολεί αυτό το κομμάτι.

Τα σχόλια, και οι ερωτήσεις σας είναι ευπρόσδεκτα. Καλές προπονήσεις χωρίς τραυματισμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου